2021

Sommar- & Höstutställning 2021 i Galleri Bovil, Bovilgården


ILLUSTRATIONER TILL ASTRID LINDGRENS VÄRLD


Konsttryck * Affisher * Böcker * med motiv av



Björn Berg * Peter Bergting * Ingrid Vang Nyman * Marit Törnqvist * Ilon Wikland



Välkommen till vernissage lördag 12 juni kl 12-16.


Utställningen pågår 12 juni – 10 oktober. Öppet: fre-sön kl. 12-16

Björn Berg (1923-2008) född i Bayern, Tyskland, var en svensk tecknare, målare, grafiker, illustratör och skulptör. Av Astrid Lindgrens böcker har Björn Berg illustrerat alla böcker om Emil i Lönneberga. Nio år under sin barndom (1923-1935) var han bosatt i New York, där familjen umgicks med bl.a. Gustaf Tenggren, känd konstnär och sagotecknare. Björn visste tidigt att det var konstnär han ville bli och utbildade sig på 40-talet både på Tekniska skolan (Konstfack) och Konsthögskolans grafiska avdelning. 1952 fick han jobb som tecknare på Dagens  Nyheter, som efterträdare till Birger Lundqvist. Som tecknare till Alf Pröjsens Teskedsgumman blev Björn Berg verkligt folkkär och därefter kom uppdragen att illustrera både Alf Henrikssons populärhistoriska verk och Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga.

Peter Bergting född 1970 i Åmål, är en svensk tecknare och illustratör. Peter är Sveriges kanske mest etablerade fantasy-illustratör. Han har illustrerat ett hundratal bokomslag, bland annat för Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta och Mio, min Mio. Andra mycket meriterande arbeten är bl.a illustrationer till rollspelen Shadowrun, Magic, Drakar och Demoner, Mutant och Kult. Han har även givit ut fantasyserien Portent.

Ingrid Vang Nyman (1916-1959) född i Vejen på Jylland var en dansk illustratör och tecknare. I november 1945 slog hon igenom med sina illustrationer till Pippi Långstrump. Hon gjorde därefter teckningar till flera andra böcker av Astrid Lindgren, bl.a bilderboken Känner du Pippi Långstrump? 1947, alla övriga böcker om Pippi samt Kajsa Kavat- och Bullerby-böckerna. Hon gjorde även de omfattande illustrationerna till läseboken Nu ska vi läsa, som gavs ut i tre delar 1948-1949. Ingrid Vang Nyman flyttade 1954 från Stockholm tillbaka till Danmark och bosatte sig i Köpenhamn. Under sin sista tid var hon ofta sjuk och bodde mycket hos släktingar. Hon var deprimerad och begick självmord i december 1959.

Marit Törnqvist föddes 1964 i Uppsala och nu boende sedan fem års ålder i Amsterdam, är en svensk-nederländsk illustratör, scenograf och författare. Hennes mor var den som översatte Astrid Lindgrens böcker till holländska, och på så sätt växte hon upp med Astrids sagor. 1982 blev Marit antagen till illustratörslinjen på konstakademien i Amsterdam.  1987 reste hon till Sverige för att visa upp sina bilder hos olika bokförlag. Hos Rabén & Sjögren fick hon genast uppdrag att illustrera Astrid Lindgrens När Bäckhultarn for till stan, Smålandsberättelser, I skymningslandet och Sunnanäng. 1996 invigdes Junibacken på Djurgården i Stockholm, där Marits 34 akvareller blev underlag för uppbyggnaden av alla miljöer för Sagotåget samt Villa Villekullasalen.

Ilon Wikland föddes 1930 i Dorpat, Estland och kom som flykting till Sverige 1944. Hon utbildade sig för Akke Kumlien på Skolan för bok- och reklamkonst (1944-1946) och kunde med sin historia av estnisk bildkonst skapa sig en ny och unik stil. 1953 sökte hon jobb som illustratör på Rabén & Sjögren. Hon möttes av Astrid Lindgren, som just hade skrivit färdigt Mio, min Mio och som genast såg att Ilon kunde "rita sagor". Ilon fick provrita till Mio och sedan fortsatte samarbetet med Astrid. Ilon Wikland är den konstnär som har illustrerat allra flest av Astrids böcker. Bl.a Barnen i Bullerbyn, Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter. 2004 bestämde hon sig för att donera sina ca 800 bokillustrationer i original till den estniska staten. 1 juli 2009 invigdes museet Ilons sagoland i staden Hapsala, Estland.

Jessica Stuart-Beck är född 1951 i Arvika. Har studerat olika kurser vid Kyrkeruds folkhögskola, men räknar sig som självlärd. Hennes konst består av måleri, främst akvarell men även grafik.   Hon har deltagit i en lång rad separat- och samlingsutställningar på olika platser samt i Värmlands Konstförenings höstsalonger.

Utgivna illustrerade böcker: ”Hus i Arvika”, 2006 och nytryck 2016.
”Hus i Karlstad genom konstnärens ögon”, 2015.

Karl Johnsson är född 1980 i Stockholm. Han är verksam som serieskapare och illustratör.

Studier vid bl.a. Nyckelviksskolan och Gävle Högskola (serie- och bildberättarprogrammet).      Han har tecknat och skrivit korta äventyr för tidningen Fantomen, illustrerar barnböcker och     läromedel. Arbetar även med concept art och storyboard för film, TV och reklamfilm.

Håller även i workshops ”Teckna Fantasy” för barn och ungdom.

Utgivna illustrerade böcker: ”Mara från Ulthar”, 2010 (debut).

                                                  ”Berättelser från Engelsfors”, 2013

                                                  ”Asgård”, 2015

                                                  ”Olympen”, 2017

                                                  ”Vei – bok 1”, 2017

                                                  ”Vei – bok 2”, 2019