Bovilgården

 Välkommen till Bovilgården   Bovilgårdens Vänner   Konstnären Bo Vilson alias Bovil  © 2009    

Bovilgården

Serier - Konst - Kultur

Mästertecknaren Bovils ateljé och hem är öppen  som Kulturgård. Det unika och vackra konstnärshemmet i naturskön miljö, granne med anrika Sahlströmsgården i Utterbyn nordost om Torsby.

Konstnärshemmet Bovilgården

Ateljén

Blomsterrummet 

På 1940-talet ritade och inredde Bovil hemmet i Utterbyn till ett inspirerande och vackert konstnärshem fyllt med tavlor, tak-  och väggmålningar, skulpturer och sniderier  –  bl a  en kista med nordiska gudasagan utskuren på lock och väggar. (Se artikeln Konst!)

I det djungellika ”Blomsterrummet” byggde han en damm av kullerstenar med droppstensgrotta och näckenmotiv på väggen. I den rymliga, vackra ateljén på övervåningen finns stora delar av Bovils tecknarproduktion att beskåda.

En kvinna från ”Tusen och en natt” bär upp en lampa och hälsar besökaren välkommen. Med en knapp på bröstet öppnas grinden till Storstugan!

Storstugan

 

Hela huset bär spår av konstnärskapet från Bovils korta men intensiva liv. Han dog 1949, endast 39 år gammal.  (Se artikeln om Bovil!)

Här i BOVIL-gården får besökaren uppleva Tusen och en natts orientaliska sagovärld med ”Aladdin och den underbara lampan” och ”Sindbad Sjöfararen” sida vid sida med vikingaskepp, asagudar, troll och sagoprinsessor.

Här finns också nostalgisk mode-, film- och musikreklam från 1930-talet att beskåda liksom serier i världsklass. Här finns  stormaktstidens hjältekungar och vilda stridsscener från Trettioåriga kriget och Babylon likaväl som häftiga indianritter och buffeljakt i en rikt omväxlande och fantasieggande blandning.

Det spännande med Bovils tecknarproduktion är bl a den stora bredden som spänner över så många olika genrer.

Bovilgården  – ett konstnärshem fullt av skaparkraft, flödande fantasi, lekfull inspiration och smittande skaparglädje!

Del av utsmyckning i "matrummet"

"Trollporten" till jordkällaren

 GUIDADE VISNINGAR

Du kan uppleva Bovilgårdens unika, fantasieggande miljö och rika kulturskatter vid guidade visningar från maj - september, onsdag-söndag kl  16.00 samt även lördag och söndag kl 12.00,  eller efter överenskommelse.

UTHYRNING

Du kan också hyra hemmets  Gästrum  med  vacker utsikt och tillgång till Ateljén under kortare perioder.

Väggmåling av Sirjön

Bovilgårdens Storstuga och Ateljé kan också hyras ut till studiecirklar, föreningsträffar, minikonferenser och till kulturella evenemang av skilda slag som föreläsningar, musikaftnar, utställningar osv.

Bovilgårdens Galleri ägnas i första hand utställningar av serietecknare och illustratörer, men också andra konstutövare ges här plats.

Bovilgården har också en härlig trädgård med dammar och fontäner, sköna sittplatser  för fika och vila och en sagolik utsikt över ett öppet landskap med sjöar, skogar och blånande berg runt horisonten.  -  Här nedan visas utsikten från Gästrummet och vyer från trädgården!

Bovil-Gården med utsikt från gästrummet mot väster och Sirsjön.

BOKNINGAR för guidade visningar, uthyrning av Storstugan och Ateljén eller periodvis boende i Gästrummet kan göras till Bovilgården:

Adress: Utterbyn 75, 685 92 Torsby

Telefon: 0560–148 18 eller 073-026 55 71

SPÄNNANDE KULTURBESÖK I GRANNSKAPET

Bovilgården ligger granne med anrika, magnifika Sahlströmsgården, en sekelskiftesgård med stora konstskatter,  på andra sidan Sirsjön med tillgång till bl a välrenommerad restaurang och hotell (under uppbyggnad). Endast en kilometers gångväg mellan gårdarna - eller idyllisk båtfärd tvärs över vackra Sirsjön!

Utsikt över Sirsjön mot Sahlströmsgården

                                   

Andra intressanta och sevärda konst- och kulturgårdar att besöka i omgivningarna är t.ex den vackert belägna Konstnärsgården i  Vägsjöfors med Jörgen och Lillemor Edbergs ateljé och utställningshall för glas-, foto- och textilkonst, ”Galleri Naturnära”.

Närmast Bovilgården finns också populära ”Galleri Rönningen”,  där konstnären Hans Olsson verkar och visar sin naturinspirerade konst i ateljén.