Illustr.

 Välkommen till Bovilgården   Bovilgårdens Vänner   Konstnären Bo Vilson alias Bovil  © 2009    

Illustrationer

Tidningsillustratören

FIB, Levande Livet, Tidsfördrif, Hemmets Veckotidning, Bil-Jul, Lyckoslanten…

Vad Svea Tryckeri betydde som inskolning för reklamtecknaren Bovil  betydde jultidningarna för illustratören.  Kontakterna med jultidningarna Bil-Jul, Svensk Jul och Julljus tog han vid samma tidpunkt som reklamkontakterna, och han arbetade sedan parallellt med båda dessa genrer trettiotalet ut.

      

Bil-Jul  gavs årligen ut ”till förmån för Sveriges Automobilförares Arbetslöshets- och nödhjälpsfonder”.  Den var innehållsrik och av hög litterär klass med bidrag av många kända författare.  Mellan åren 1931 och 1938  stod Bovil för dess konstnärliga utstyrsel,  gjorde ofta omslagen och illustrerade noveller, dikter och reseberättelser av författare som Ture Nerman, Artur Möller, Emil Norlander,  Dan Byström, Sigge Stark, Eyvind Johnson,Vladimir Semitjov med flera.

Vid slutet av trettiotalet hade Bovil också börjat medarbeta i flera av den tidens  stora veckotidningar - Tidsfördrif, Levande Livet, Hemmets Veckotidning, Filmjournalen och Folket i Bild. Under den tiden föddes pojkserien Flygkamraterna  i FIB och den uppmärksammade Fältskärns berättelseri Levande Livet. (Se sidan Serier!)

Illustrationerna i dessa veckotidningar spände över de flesta ämnesområden; romantik, äventyr, reseskildringar, komik, science fiction, krigsnoveller, och det är intressant att se med vilken lätthet och självklarhet Bovil förmådde leva sig in i och skildra så vitt skilda ämnen.

Bovil  gjorde också illustrationer och omslagsbilder till den i dag så nostalgiska Lyckoslanten, som delades ut månatligen till Sveriges alla skolbarn, och han tecknade också  ett tjugotal julkort för Nordisk Konst.

Bokillustratören

Äventyrs- och sagoböcker

Som frilansare arbetade Bovil också som bokillustratör för Åhlén & Söners Förlag,  Kronbiblioteket och framför allt Lindqvists Förlag, och tecknade omslag och illustrationer till ett stort antal ungdomsböcker och romaner. 

Bland annat gjorde han omslag till Mark Twains och Alexander Dumas klassiska pojkböcker och illustrerade Daniel Defoes Robinson Crusoe och vikingaromanen

Slode Slavpojkenav Holger Arbman.

1945 kontrakterades Bovil  för Åhlén & Åkerliunds förlag , för vilket han bland annat illustrerade fem årgångar av klassikerserien Indianboken(1945-49),  

och två årgångar av sagoboksserien Guldslottet (1945-46).

Omslag till "Guldslottet" 1949.

 

Sagoboken Lille Björns radiofärd bland stjärnor och moln utkom 1939 på Lindqvists Förlag  och är den enda publicerade bok som Bovil själv skrivit och illustrerat.

 

"Kung Eter ställer till med stort kalas för Björn och Nalle... "

 Illustration ur sagoboken "Lille Björns radiofärd bland stjärnor och moln", utg.  1939.

  Text och bild av Bovil.